Serowe ciasteczka z wanilią
Nie działa już na mnie kawa wypita po północy czy przed. Powieki lecą w dół, ledwo kontroluje wciskane na klawiaturze literki. To odpowiedni moment by skończyć dzień i położyć się spać 😉
Kruchy dół, krucha góra przykryta chrupiącą cukrową warstwą. Środek miękki i delikatny. Złociste, sympatyczne serowe ciasteczka 😊 Podczas pieczenia podwajają swoją wysokość. Samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, ale potrzebna im godzina w lodówce i połowa tego czasu w nagrzanym piekarniku 😊 Ale uwaga zbyt wysoka temperatura blokuje wzrastanie 😉
Składniki:
- 220 twarogu śmietankowego lub twarogu półtłustego
- 200 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- cukier trzcinowy do posypania
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciastek
Twaróg utrzeć z masłem i pastą z wanilii na jednolitą masę. Dodać mąkę, sól i cukier puder. Rękoma energicznie zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Literatką lub foremką do ciastek wykrawać okrągłe ciasteczka. Układać na blasze, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształem.
Piec na złoto w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.
SMACZNEGO 😊
Ciasteczka przepyszne :) Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń