Serowe ciasteczka z wanilią

Nie działa już na mnie kawa wypita po północy czy przed. Powieki lecą w dół, ledwo kontroluje wciskane na klawiaturze literki. To odpowiedni moment by skończyć dzień i położyć się spać 😉
Kruchy dół, krucha góra przykryta chrupiącą cukrową warstwą. Środek miękki i delikatny. Złociste, sympatyczne serowe ciasteczka 😊 Podczas pieczenia podwajają swoją wysokość. Samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, ale potrzebna im godzina w lodówce i połowa tego czasu w nagrzanym piekarniku 😊 Ale uwaga zbyt wysoka temperatura blokuje wzrastanie 😉



Składniki:
  • 220 twarogu śmietankowego lub twarogu półtłustego 
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • cukier trzcinowy do posypania
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciastek


Twaróg utrzeć z masłem i pastą z wanilii na jednolitą masę. Dodać mąkę, sól i cukier puder. Rękoma energicznie zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Literatką lub foremką do ciastek wykrawać okrągłe ciasteczka. Układać na blasze, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształem.
Piec na złoto w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.


SMACZNEGO 😊 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty