Chleb piwny (na drożdżach)

Lekko słodkawy z delikatną, ale chrupiąca skórką. Nie tak lekki, ale w smaku przypomina bułkę maślaną. Swą karmelową barwę zawdzięcza ciemnemu piwu. Z resztą poziom słodyczy też. Ja użyłam Fortuny z browaru w Miłosławiu niedaleko Poznania (można ją dostać w sieci Piotr i Paweł). Fortuna jest piwem z wyraźną karmelową słodyczą przez co wzmacnia słodycz chleba. Chlebek pięknie rośnie, łatwo się kroi, drugiego dnia równie wilgotny jak w dniu pieczenia. Genialnie smakuje lekko ciepły posmarowany masłem :)



Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki chlebowej żytniej (typ 720)
  • 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 250 ml ciemnego piwa
  • 250 ml wrzącej wody 
  • 3/4 szklanki ziaren słonecznika



W 50 ml wody rozpuścić miód, kiedy woda lekko przestygnie wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Piwo zalać resztą wrzątku. Obie maki przesiać do miski, dodać sól,. wyrośnięte drożdże oraz piwo zalane wrzątkiem. Wyrabiać drewnianą łyżką lub mikserem ok. 5 - 10 minut, pod koniec dodając słonecznik.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Formę (ok. 28 x 9 cm) wysmarować masłem, posypać mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Pozostawić na 15 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 50 - 60 minut (jeśli chleb będzie zbyt szybko się rumienił przykryć wierzch folią aluminiową).


SMACZNEGO :)

Źródło: B. Jakimowicz-Klein. Upiecz swój chleb.

Komentarze

  1. Bardzo ładny chlebek. Ja też dziś piekę chleb, właśnie wyrasta. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty