Sernik karmelowy z solonymi orzeszkami ziemnymi (a'la Snikers)

Ramiona, w których mogłabym się zanurzyć, wtulić i po prostu być. Potrzebne. Bez pytań, bez odpowiedzi. Bo ciężko, bo trudno. Mógłby być tez kokon... zawinęłabym się w ciepłej ciemności. Może dochodziłyby mnie jakieś dzięki, ale ciche, a może wcale nie. Coma - Rudy.
Karmelowe wypiek to wręcz konieczność na naszym świątecznym stole, podobnie z resztą jak sernik. Na te święta połączyłam te dwie potrzeby w jedną. Voilà! Sernik karmelowy! Moja duma :) Ma bardzo wilgotną i kremową konsystencję. W otoczeniu karmelu i słonych orzeszków przypomina sickersa, choć moim zdaniem nie jest tak słodki jak wspomniany baton. Śmiem przypuszczać, ze amatorów karmelu namawiać na niego specjalnie nie trzeba, a pozostałym polecam - warto! :)   

 


Spód:
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 100 g herbatników pełnoziarnistych digestive
  • 60 g masła
 
Tortownice o średnicy 22 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Orzeszki drobno zmielić, ciastka rozkruszyć przy pomocy wałka. Masło stopić, dodać do niego orzeszki i pokruszone ciastka, wymieszać. Masą z ciastek wyłożyć dno tortownicy, dociskając łyżką tak by spód tworzył zwartą powierzchnię.


Składniki:
  • 800 g twarogu śmietankowego typu president
  • 1/2 szklanki cukru
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy kajmakowej
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych

Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem i miąższem z wanilii. Dodać połowę masy kajmakowej i mąkę ziemniaczaną, utrzeć na gładką i jednolitą masę. Masę serową przelać na spód z ciastek i orzeszków.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut. Sernik studzić stopniowo, najpierw w piekarniku uchylając drzwiczki, później w temperaturze pokojowej, a kiedy dorówna do temperatury pokojowej schłodzić przez min. 4 godziny w lodówce.
2/3 orzeszków wmieszać w pozostałą masę kajmakową i rozprowadzić na schłodzonym serniku, resztą orzeszków posypać karmelowy wierzch. Kroić rozgrzanym w gorącej wodzie nożem.



SMACZNEGO :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty