Racuchy drożdżowe z jagodami

Klasyk -  racuchy 😊 Mięciutkie, puszyste, chrupiące, wzbogacone jagodami, ale też posypane jagodami i cukrem pudrem. Cudownie z nimi rozpocząć dzień, choć z mojego punktu widzenia są właściwe o każdej porze 💗 


Składniki:
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g stopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • ok. 250 g jagód(mogą być też inne owoce)

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru i 125 ml mleka i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. 
Jajka utrzeć z resztą cukru. Drożdże, resztę mleka, ubite jajka, płynne masło i mąkę wyrobić łyżką aż pojawią się pęcherzyki powietrza (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, wierzch racucha posypać jagodami, delikatnie dociskając by jagody zanurzyły się w cieście. Kiedy spód się zezłoci przewrócić racuchy na stronę z jagodami i również smażyć na złoto (pilnując by ogień nie był duży - smażę na średnim, później zmniejszam by racuchy dobrze doszły w środku).


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty