Lekkie ciasto z musem z jagód kamczackich (na zimno)
Lekkie, świeże, owocowe - idealne na lato. Ciasto z musem z jagodą kamczacką na bazie jogurtu. Swoista cierpkość jagody sprawia, że jest orzeźwiające, nieprzesłodzone. Szczególne dobrze smakuje w ciepły letni dzień, a przy tym jest w nim mocna dawką witaminy C, bo jagoda kamczacka ma jej zupełnie sporo 😉 Jest pyszne 😊
Składniki:
- paczka podłużnych biszkoptów (ok. 150 g)
- 400 g jagód kamczackich (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 400 g jogurtu
- 5 łyżeczek żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć biszkoptami (układając w lek w lekką jodełkę) w razie potrzeby przycinając.
W rondelku umieścić opłukane jagodny, sok z cytryny i cukier trzcinowy. Zagotować, gotować na małym ogniu ok. 10 - 15 minut aby woda z jagód lekko odparowała. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Kiedy mus przestygnie, dodać jogurt naturalny i zmiksować blenderem.
Żelatynę zalać wodą (do jej przykrycia), odstawić do napęcznienia na ok. 10 minut. Kubek z żelatyną umieścić w naczyniu z gorącą wodą (powinno być jej odrobinę więcej niż wynosi poziom żelatyny w kubku), mieszać do momenty aż żelatyna stanie się płynna. Żelatynę szybko i energicznie wmieszać w masę owocowo - jogurtową, odstawić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodawać masę owocową, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać na wyłożone w formie biszkopty. Schładzać w lodówce do momentu aż masa stężeje (min. 4 godziny lub cała noc). Po tym czasie przygotować galaretkę według instrukcji pomniejszając ilość wody do 450 ml. Przestudzoną, lekko już tężejącą (ale nadal płynną) galaretkę wylać na stężoną masę jagodowo - jogurtową, odstawić do stężenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodawać masę owocową, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać na wyłożone w formie biszkopty. Schładzać w lodówce do momentu aż masa stężeje (min. 4 godziny lub cała noc). Po tym czasie przygotować galaretkę według instrukcji pomniejszając ilość wody do 450 ml. Przestudzoną, lekko już tężejącą (ale nadal płynną) galaretkę wylać na stężoną masę jagodowo - jogurtową, odstawić do stężenia.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz