Tarta porzeczkowa z karmelizowanymi orzechami włoskimi

Tarta o błyskawicznej mocy znikania, pewnie dlatego, że jest pyszna!😍 Dużą sprawą pyszności są tu orzechy włoskie, które wnoszą słodycz i chrupnięcie 😄

A w dodatku ślicznie wygląda 😊 
P.S. Drugą część ciasta, którą dekorujecie wierzch możecie uformować w kratę, wyciąć serduszka, pieski, kotki lub inne trójkąty 😉


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 150 g zimnego masła
  • 3 - 5 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
  • 600 - 700 g czerwonych porzeczek + 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 100 g połówek orzechów włoskich 
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 - 5 łyżki wody
Zimne masło pokroić na kawałki. W misie umieścić wszystkie składniki. Masło rozcierać palcami i zagniatać (jak na kruszonkę), następnie wlać 3 łyżki wody i zagniatać do momentu aż powstanie gładkie ciasto (jeśli będzie się kruszyć dodać kolejną łyżkę wody). Uformować kulę ciasta i odłożyć by odpoczęło.
Na rozgrzanej patelni rozsypać cukier, polać wodą zaczynając od 2 łyżek, jeśli woda nie zwilży całości cukru dodać kolejną łyżkę wody (jednak nie więcej niż 4). Kiedy cukier się rozpuści i nabierze złoto brązowego koloru, wsypujemy połówki orzechów włoskich, patelnie zdejmujemy z gazu i mieszamy aż karmel oblepi orzechy. Odstawiamy do przestudzenia.
Porzeczki pozbawić szypułek, następnie opłukać, osuszyć i wymieszać z 6 łyżkami cukru.
Formę do tarty wysmarować masłem (dno i boki). Połową ciasta wyłożyć spód i boki. Skameralizowane połówki orzechów wyłożyć na ponakłuwanym spodzie. Wysypać na nie porzeczki wymieszane z cukrem. Pozostałą część ciasta, rozwałkować i powycinać dowolne kształty (można również uformować paski, które utworzą kratkę) i ułożyć na wierzchu porzeczek. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty