Tarta porzeczkowa z karmelizowanymi orzechami włoskimi
A w dodatku ślicznie wygląda 😊
P.S. Drugą część ciasta, którą dekorujecie wierzch możecie uformować w kratę, wyciąć serduszka, pieski, kotki lub inne trójkąty 😉
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- 150 g zimnego masła
- 3 - 5 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
- 600 - 700 g czerwonych porzeczek + 6 łyżek cukru trzcinowego
- 100 g połówek orzechów włoskich
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 - 5 łyżki wody
Zimne masło pokroić na kawałki. W misie umieścić wszystkie składniki. Masło rozcierać palcami i zagniatać (jak na kruszonkę), następnie wlać 3 łyżki wody i zagniatać do momentu aż powstanie gładkie ciasto (jeśli będzie się kruszyć dodać kolejną łyżkę wody). Uformować kulę ciasta i odłożyć by odpoczęło.
Na rozgrzanej patelni rozsypać cukier, polać wodą zaczynając od 2 łyżek, jeśli woda nie zwilży całości cukru dodać kolejną łyżkę wody (jednak nie więcej niż 4). Kiedy cukier się rozpuści i nabierze złoto brązowego koloru, wsypujemy połówki orzechów włoskich, patelnie zdejmujemy z gazu i mieszamy aż karmel oblepi orzechy. Odstawiamy do przestudzenia.
Porzeczki pozbawić szypułek, następnie opłukać, osuszyć i wymieszać z 6 łyżkami cukru.
Formę do tarty wysmarować masłem (dno i boki). Połową ciasta wyłożyć spód i boki. Skameralizowane połówki orzechów wyłożyć na ponakłuwanym spodzie. Wysypać na nie porzeczki wymieszane z cukrem. Pozostałą część ciasta, rozwałkować i powycinać dowolne kształty (można również uformować paski, które utworzą kratkę) i ułożyć na wierzchu porzeczek. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na rozgrzanej patelni rozsypać cukier, polać wodą zaczynając od 2 łyżek, jeśli woda nie zwilży całości cukru dodać kolejną łyżkę wody (jednak nie więcej niż 4). Kiedy cukier się rozpuści i nabierze złoto brązowego koloru, wsypujemy połówki orzechów włoskich, patelnie zdejmujemy z gazu i mieszamy aż karmel oblepi orzechy. Odstawiamy do przestudzenia.
Porzeczki pozbawić szypułek, następnie opłukać, osuszyć i wymieszać z 6 łyżkami cukru.
Formę do tarty wysmarować masłem (dno i boki). Połową ciasta wyłożyć spód i boki. Skameralizowane połówki orzechów wyłożyć na ponakłuwanym spodzie. Wysypać na nie porzeczki wymieszane z cukrem. Pozostałą część ciasta, rozwałkować i powycinać dowolne kształty (można również uformować paski, które utworzą kratkę) i ułożyć na wierzchu porzeczek. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz