Jagody w syropie
Z jagód to właśnie one - jagody w syropie kojarzą mi się z dzieciństwem. W środku słoiczka połączone niczym atomy, a wokół nich sok, który w połączeniu z cukrem tworzy syrop 😊 Najczęściej towarzyszyły grysikowi (kaszy mannie). Oh! Jak ja to uwielbiałam 😍 I jakoś tak dziwnie żołądek zawsze przegrywał z kaszą... chciałam więcej, a żołądek już nie mieścił 😉
To jedne z tych przetworów, które robi się błyskawicznie, a gwarantują smak jagód na zimę 😊
Składniki:
- 2,5 kg jagód
- 1 kg cukru trzcinowego
Jagody opłukać, przesypać do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie garnek ustawić na małym ogniu i od momentu kiedy jagody zaczną się gotować smażyć 30 minut. Jagody przelać do wyparzonych słoiczków *, zakręcić ** i umieścić pod kocem by mogły się zassać.
* najczęściej myje ręcznie i wyparzam w piekarniku nastawionym na 150 stopni przez 5-10 minut. Wyjmuje, studzę i nakładam przetwory.
** nakrętki warto po osuszeniu przetrzeć ręcznikiem zwilżonym octem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz