Dżem z białej porzeczki z lawendą
Z trzech odcieni porzeczek w moim odczuciu to właśnie biała jest najmniej dostrzegana. Pomysł na dżem z nią wcale nie był oczywisty i pewnie gdyby nie relacja Agnieszki z warsztatów pomysł na lawendę w dżemie nie pojawiłby się, albo pojawił gdzieś w przyszłości 😉 A szkoda byłoby, bo lawenda i biała porzeczka stworzyły wyśmienicie zgrany duet 💗😊
Składniki:
- 2 kg owoców białej porzeczki
- ok. 25 gałązek lawendy
- 700 g cukru trzcinowego lub białego
Kwiaty lawendy oskubać. Porzeczki pozbawić szypułek, opłukać, umieścić w garnku, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny. Smażyć na małym ogniu 30 minut, garnek zdjąć z ognia, przykryć ściereczką i pozostawić do odparowania do kolejnego dnia. Następnego dnia dżem smażyć ok 1,5 godziny na małym ogniu (często mieszając). W połowie (po 45 minutach smażenie) dodać kwiaty lawendy i w razie potrzeby dosłodzić do smaku. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić. Słoiczki umieścić pod kocem by dobrze się zassały.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz