Zupa krem z pieczonych bakłażanów i orzechów laskowych z suszonymi pomidorami
Gęsta zupa z pieczonych bakłażanów, aromatyczna dzięki suszonym pomidorom i bazylii choć w tych aromatach delikatna. Orzechy laskowe stanowią tło, natomiast całość jest zupełnie przyjemna 😊 Jestem dumna, z tego połączenia 😉 Kto spróbuje?
Składniki:
- 1,25 - 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 bakłażany
- 4 średniej wielkości marchewki (mogą być z wywaru)
- 2 cebule
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy do smażenia + 3 łyżki oliwy do bakłażanów
- 50 g orzechów laskowych
- garść świeżych liści bazylii
- 150 g suszonych pomidorów
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- sól, świeżo zmielony pieprz
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni tak, by skórka ściemniała i popękała, kiedy ostygną zdjąć palcami łupinki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Czosnek również obrać, przekroić na pół i podsmażyć razem z cebulą.
Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z oliwą i wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut,w ciągu tego czasu dwa razy je przemieszać.
W tym czasie obrać marchewki i zagotować bulion. Do gotującego się bulionu dodać marchew, gotować 10 minut, następnie dodać podpieczone bakłażany, podsmażoną cebulę z czosnkiem i orzechy laskowe - gotować kolejne 10 - 15 minut (aż marchew będzie miękka). Dodać kilkanaście listków bazylii i zmiksować blenderem na gładki krem. Do miseczki nalać chochelkę zupy i połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać, a następnie wlać do zupy i również wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Na sam koniec dodać pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Zupę podawać przybraną listkami bazylii.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz