Jagodowy sernik
Pełen owoców lasu, mocno jagodowy sernik. 
Pyszny... po prostu😍
Pyszny... po prostu😍
Spód:
- 60 g masła
 - 160 g herbatników holenderskich w czekoladzie
 
Masa serowa:
- 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu
 - 250 g serka ricotta
 - 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
 - 4 jajka
 - 60 g masła
 - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką)
 - 700 g świeżych jagód
 - 2 - 3 łyżki brązowego cukru
 
Masło stopić. Herbatniki rozkruszyć (przy użyciu wałka lub w malakserze). Pokruszone herbatniki połączyć ze stopionym masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (24 cm) wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. 
Jagody opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Stopić masło do masy serowej i odstawić. Zmielony twaróg zmiksować z ricottą, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kolejno wymiksować jajka. Dodać płynne przestudzone masło i mąkę, ponownie zmiksować. Masę serową wylać na spód. 400 g jagód rozprowadzić na wierzchu masy serowej, posypać brązowym cukrem.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu sernik studzić najpierw przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć, a kiedy zupełnie ostygnie schłodzić w lodówce (wcześniej zdejmując obręcz tortownicy). Resztę jagód wyłożyć na schłodzony sernik. Można podawać obsypane cukrem pudrem.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu sernik studzić najpierw przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć, a kiedy zupełnie ostygnie schłodzić w lodówce (wcześniej zdejmując obręcz tortownicy). Resztę jagód wyłożyć na schłodzony sernik. Można podawać obsypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz