Jagodowy sernik
Pełen owoców lasu, mocno jagodowy sernik.
Pyszny... po prostu😍
Pyszny... po prostu😍
Spód:
- 60 g masła
- 160 g herbatników holenderskich w czekoladzie
Masa serowa:
- 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu
- 250 g serka ricotta
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 60 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką)
- 700 g świeżych jagód
- 2 - 3 łyżki brązowego cukru
Masło stopić. Herbatniki rozkruszyć (przy użyciu wałka lub w malakserze). Pokruszone herbatniki połączyć ze stopionym masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (24 cm) wcześniej wyłożone papierem do pieczenia.
Jagody opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Stopić masło do masy serowej i odstawić. Zmielony twaróg zmiksować z ricottą, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kolejno wymiksować jajka. Dodać płynne przestudzone masło i mąkę, ponownie zmiksować. Masę serową wylać na spód. 400 g jagód rozprowadzić na wierzchu masy serowej, posypać brązowym cukrem.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu sernik studzić najpierw przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć, a kiedy zupełnie ostygnie schłodzić w lodówce (wcześniej zdejmując obręcz tortownicy). Resztę jagód wyłożyć na schłodzony sernik. Można podawać obsypane cukrem pudrem.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu sernik studzić najpierw przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć, a kiedy zupełnie ostygnie schłodzić w lodówce (wcześniej zdejmując obręcz tortownicy). Resztę jagód wyłożyć na schłodzony sernik. Można podawać obsypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz