Jagodowy sernik

Pełen owoców lasu, mocno jagodowy sernik.
Pyszny... po prostu😍


Spód:
  • 60 g masła
  • 160 g herbatników holenderskich w czekoladzie
Masa serowa:
  • 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 250 g serka ricotta 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 60 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką)
  • 700 g świeżych jagód
  • 2 - 3 łyżki brązowego cukru

Masło stopić. Herbatniki rozkruszyć (przy użyciu wałka lub w malakserze). Pokruszone herbatniki połączyć ze stopionym masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (24 cm) wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. 
Jagody opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Stopić masło do masy serowej i odstawić. Zmielony twaróg zmiksować z ricottą, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kolejno wymiksować jajka. Dodać płynne przestudzone masło i mąkę, ponownie zmiksować. Masę serową wylać na spód. 400 g jagód rozprowadzić na wierzchu masy serowej, posypać brązowym cukrem.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu sernik studzić najpierw przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć, a kiedy zupełnie ostygnie schłodzić w lodówce (wcześniej zdejmując obręcz tortownicy). Resztę jagód wyłożyć na schłodzony sernik. Można podawać obsypane cukrem pudrem.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty