Ciasto na maślance z agrestem i tymiankiem pod kruszonką

Wilgotne i sprężyste ciasto na maślance 😊 Pokusiłam się o dodanie tymianku z nadzieją, że doda dodatkowego aromatu, ale wtopił się niepostrzeżenie, więc możecie go ominąć no chyba, że macie ochotę przemycić go ze względu na jego właściwości np. trawienne 😉 Natomiast ciasto jest smaczne, agrest bardzo na miejscu dzieli się swoją kwaskowatością połączona ze słodyczą, wzmocnioną warstwą kruszonki. Pycha 😍 
P.S. Karmelowy kolor ciasto zawdzięcza cukrowi trzcinowemu i mojej nieuwadze, która przetrzymała ciasto w piekarniku marę minut więcej 😊


Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki świeżych liści tymianku (można pominąć)
  • 800 g agrestu
Kruszonka:
  • 60 g masła
  • 120 g mąki
  • 110 g cukru trzcinowego

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i tymiankiem. Odstawić. Agrest umyć, pozbawić szypułek i osuszyć.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać kolejno żółtka i miksować na niskich obrotach. Dalej miksując wlać strużką olej i ekstrakt z wanilii. Następnie dodawać naprzemiennie maślankę i mieszankę mączną miksując na wolnych obrotach.
Formę (o wymiarach 23 x 37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozprowadzić w niej ciasto. Wyłożyć owoce agrestu. 
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami, a kiedy będzie gotowa rozprowadzić kruszonkę na owocach agrestu. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut (do suchego patyczka).


SMACZNEGO 😊 




Komentarze

Popularne posty