Dżem z czerwonej porzeczki z wanilią i płatkami migdałów

Nie byłam przekonana, że dodanie płatków migdałowych i wanilii do porzeczek będzie dobrym pomysłem. Zdawać by się mogło, że zarówno płatki, jak i wanilia mogą woleć słodsze towarzystwo. Mimo wszystko spróbowałam i dla mnie efekt jest zadowalająco pyszny 😍 Dżem jest słodki (choć może być to odczucie subiektywne 😉), migdały przyjemnie chrupią tworząc idealne połączenie do świeżych rogalików czy naleśników 😊


Składniki:
  • 2 kg czerwonych porzeczek
  • 600 g cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 100 g płatków migdałowych

Porzeczki pozbawić szypułek, opłukać i osuszyć. Umieścić je w garnku z grubym dnem, zasypać cukrem trzcinowym (możecie użyć zwykłego) oraz cukrem z prawdziwą wanilią i sokiem z cytryny, odstawić. Po 2 godzinach rozpocząć smażenie na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając. Smażyć 30 minut, następnie zdjąć z ognia, przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego dnia (by dżem odparował). 
Kolejnego dnia dżem ponownie zagotować i smażyć na niewielkim ogniu 30 minut. Dżem zdjąć z ognia, przykryć ściereczką i odstawić na 5 godzin. Po tym czasie powtórzyć smażenie, sprawdzając czy dżem jest wystarczająco słodki (jeśli nie dodać cukier). Dodać pastę z wanilii i płatki migdałów i smażyć na małym ogniu często mieszając przez ok 30 minut. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, umieścić pod kocem by słoiczki się zassały.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty