Migdałowe muffiny z czarnymi porzeczkami
Cenie je za łatwość. Cenie je za szybkość wykonania. Muffinki. 
Mięciutkie i pulchne z chrupiącym "kapeluszem".
Mięciutkie i pulchne z chrupiącym "kapeluszem".
Migdałowa słodycz z kwaśnymi porzeczkami - lubię to! :)
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
 - 100 g mielonych migdałów
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2/3 szklanki cukru
 - 1 szklanka kefiru
 - 2 jajka
 - 1/5 szklanki oleju
 - 1/3 szklanki likieru amaretto
 - 200 g czarnych porzeczek
 
Posypka:
- 20 g mielonych migdałów
 - 1 i 1/2 łyżki cukru
 
Porzeczki umyć,oczyścić z szypułek i osuszyć. Mąkę, zmielone migdały, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier umieścić w jednym naczyniu i wymieszać. W drugim naczyniu połączyć olej, likier, jajka i kefir. Składniki obu naczyń wymieszać do pierwszego połączenia składników, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem.
Wierzch muffinek posypać migdałami wymieszanymi z cukrem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok 25 minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO :)

co dzisiaj robimy ? ;)w następnym tygodniu będę u rodziców moze mają jeszcze porzeczkę i agrest pozdrawiam .lubię wszystko co kwaśne i mięte...renia
OdpowiedzUsuń