Irlandzki chleb maślankowy

Tradycyjny irlandzki chleb pieczony na sodzie podawany przy okazji święta św. Patryka, ale nie wyłącznie. W tym wydaniu na mące orkiszowej. Należący do tych lżejszych o cienkiej, ale chrupiącej skórce. Dobrze się kroi. W smaku dość specyficzny - wydaje się jakby słodowy. Smakuje z masłem, z serami też :)





Składniki:
  • 35 dag mąki orkiszowej
  • 10 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml letniej wody
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 200 ml letniej maślanki


Obie mąki przesiać do miski, wymieszać z drożdżami i sodą oczyszczoną. Wlać letnią wodę i starannie wymieszać. Sól połączyć z octem i maślanką. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem na średnich obrotach po 5 minutach zwiększyć obroty. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto oprószyć mąką, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zagnieść ciasto rękoma. Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm, spłaszczyć naciskając dłoniom. Blachę z ciastem przykryć i ponownie odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch ciasta naciąć w rąby (nie naciskając), oprószyć mąką. Piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Wyjąć z tortownicy i wyłożyć na kratkę kuchenną. Zostawić do ostygnięcia.



SMACZNEGO :)



Źródło: B. Jakimowicz - Klein, Upiecz swój chleb.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty