Ciasto na semolinie z czerwonymi porzeczkami

Ku mej radości zaczerwieniły się... porzeczki :) Ciasto na semolinie czyli drobnej kaszy lub gruboziarnistej mąki. Jedna z najzdrowszych wśród mąk pszennych, szczególnie popularna w kuchni tureckiej. Nie wiem czemu obawiałam się, że to ciasto nie posmakuje domownikom, ale znikło szybko :) Gęste, wilgotne z miałkimi migdałami, lekką limonkową nutą z osadzonymi na spodzie porzeczkami. Myślę, że trochę bitej śmietany mogłoby dopieścić do ciasto. Porzeczki oczywiście można zastąpić innymi owocami :)



Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 125 g semoliny
  • 60 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • skórka otarta z 1 limonki (ewentualnie cytryny)
  • 75 g zmielonych na mąkę migdałów
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki cukru



Porzeczki umyć, osuszyć. Mleko doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Wsypać semolinę, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na kremową masę. Dalej ucierając dodać żółtka, skórkę z limonki i drobno zmielone migdały. Wmieszać jeszcze ciepłą kaszę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie i dokładnie połączyć z masą. Dodać porzeczki i ponownie wymieszać. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Masę przelać do formy, wierzch obsypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut na złoty kolor.
Zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.


SMACZNEGO :)


Źródło: allrecipes.co.uk

Komentarze

Popularne posty