Ciasto na semolinie z czerwonymi porzeczkami
Ku mej radości zaczerwieniły się... porzeczki :) Ciasto na semolinie czyli drobnej kaszy lub gruboziarnistej mąki. Jedna z najzdrowszych wśród mąk pszennych, szczególnie popularna w kuchni tureckiej. Nie wiem czemu obawiałam się, że to ciasto nie posmakuje domownikom, ale znikło szybko :) Gęste, wilgotne z miałkimi migdałami, lekką limonkową nutą z osadzonymi na spodzie porzeczkami. Myślę, że trochę bitej śmietany mogłoby dopieścić do ciasto. Porzeczki oczywiście można zastąpić innymi owocami :)
Składniki:
- 500 ml mleka
- 125 g semoliny
- 60 g miękkiego masła
- 175 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- skórka otarta z 1 limonki (ewentualnie cytryny)
- 75 g zmielonych na mąkę migdałów
- 250 g czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru
Porzeczki umyć, osuszyć. Mleko doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Wsypać semolinę, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na kremową masę. Dalej ucierając dodać żółtka, skórkę z limonki i drobno zmielone migdały. Wmieszać jeszcze ciepłą kaszę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie i dokładnie połączyć z masą. Dodać porzeczki i ponownie wymieszać. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Masę przelać do formy, wierzch obsypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut na złoty kolor.
Zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO :)
Źródło: allrecipes.co.uk
Komentarze
Prześlij komentarz