Makaron z szpinakowym pesto z cukinią i suszonymi pomidorami
Jestem zakochana w makaronach. I akurat do trwałości tej miłości nie mam wątpliwości ;) Bo jak tu nie kochać za prostotę, ekonomie czasu, a przede wszystkim cudowne doznania smakowe :)
Szpinakowe pesto z aromatem prażonego słonecznika i czosnku. Do tego cukinia podsmażona na oliwie z suszonych pomidorów i suszone pomidory również, też. Łagodnie, lekko i kolorowo :)
Szpinakowe pesto z aromatem prażonego słonecznika i czosnku. Do tego cukinia podsmażona na oliwie z suszonych pomidorów i suszone pomidory również, też. Łagodnie, lekko i kolorowo :)
Pesto:
- 250 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 50 g pestek dyni
- 40 g parmezanu
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Składniki:
- 400 g makaronu
- 2 - 3 średniej wielkości cukinie
- ok. 8 suszonych pomidorów
Pestki dyni podprażyć, przestudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Następnie dodać pestki dyni, oliwę z oliwek, ocet, parmezan i zmiksować na jednolitą masę. doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente. Pomidory suszone pokroić w krótkie paski, cukinie pokroić w plasterki o grubości ok 3 - 4 mm. Na patelni rozgrzać ok. 4 łyżek oliwy z suszonych pomidorów. Dodać cukinię, doprawić solą, smażyć ok 4 minut. Dorzucić suszone pomidory i wymieszać.
Pesto szpinakowe wymieszać z ugotowanym makaronem. Nakładać porcję, przykrywając cukinią z pomidorami.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz