Sernik limonkowy z czarnymi porzeczkami
Czy to te porzeczki czy to limonka - nie wiem. W tym wydaniu na pewno smakują obłędnie! :) Kremowy i mocno owocowy sernik na spodzie z herbatników. Kwaskowaty, ale nie kwaśny, bo przy tym odpowiednio słodki. Radość dla oczu i podniebienia :) Przy sernikach z owocami ryzyko popękania rośnie za sprawą wodnistości owoców i ten też popękał przy przekładaniu. Na szczęście nie ma to wpływu na smak ;) Spróbujcie koniecznie.
Spód:
- 60 g masła
- 175 g herbatników digestive
Dżem porzeczkowy:
- 200 g czarnych porzeczek
- 90 g cukru pudru
Składniki:
- 600 g twarogu śmietankowego typu president
- 175 g kwaśnej śmietany 18%
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- skórka otarta z 1 limonki
- sok z 2 limonek
Cukier puder, czarną porzeczkę i łyżkę wody umieścić w rondelku. Zagotować, podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut, aż porzeczki zmiękną. Po czym zmiksować blenderem, odstawić do ostygnięcia.
Masło stopić. Herbatniki pokruszyć wałkiem. Wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatnikami wyłożyć spód, dociskając do dna. Wstawić do lodówki.
Twaróg śmietankowy, śmietanę, sok z limonek i skórkę z limonki, jajka oraz żółtko zmiksować na jednolita masę.
2/3 dżemu z porzeczek rozprowadzić na spodzie z herbatników. Wlać masę serową, resztę dżemu rozłożyć na masie serowej, szpikulcem do ciasta zrobić esy floresy, tak by powstał marmurek z masy serowej i dżemu porzeczkowego.
Piec 60 minut w temperaturze 175 stopniach C. Przestudzić, zdjąć obręcz. Schładzać w lodówce przez min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.
SMACZNEGO :)
Źródło: www.blackcurrantfoundation.co.uk
Komentarze
Prześlij komentarz