Sernik limonkowy z czarnymi porzeczkami

Czy to te porzeczki czy to limonka - nie wiem. W tym wydaniu na pewno smakują obłędnie! :) Kremowy i mocno owocowy sernik na spodzie z herbatników. Kwaskowaty, ale nie kwaśny, bo przy tym odpowiednio słodki. Radość dla oczu i podniebienia :) Przy sernikach z owocami ryzyko popękania rośnie za sprawą wodnistości owoców i ten też popękał przy przekładaniu. Na szczęście nie ma to wpływu na smak ;) Spróbujcie koniecznie.



Spód:
  • 60 g masła
  • 175 g herbatników digestive


Dżem porzeczkowy:
  • 200 g czarnych porzeczek
  • 90 g cukru pudru


Składniki:
  • 600 g twarogu śmietankowego typu president
  • 175 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok z 2 limonek


Cukier puder, czarną porzeczkę i łyżkę wody umieścić w rondelku. Zagotować, podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut, aż porzeczki zmiękną. Po czym zmiksować blenderem, odstawić do ostygnięcia.
Masło stopić. Herbatniki pokruszyć wałkiem. Wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatnikami wyłożyć spód, dociskając do dna. Wstawić do lodówki.
Twaróg śmietankowy, śmietanę, sok z limonek i skórkę z limonki, jajka oraz żółtko zmiksować na jednolita masę.
2/3 dżemu z porzeczek rozprowadzić na spodzie z herbatników. Wlać masę serową, resztę dżemu rozłożyć na masie serowej, szpikulcem do ciasta zrobić esy floresy, tak by powstał marmurek z masy serowej i dżemu porzeczkowego.
Piec 60 minut w temperaturze 175 stopniach C. Przestudzić, zdjąć obręcz. Schładzać w lodówce przez min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.


SMACZNEGO :)



Źródło: www.blackcurrantfoundation.co.uk

Komentarze

Popularne posty