Drożdżówki z czerwonymi porzeczkami, twarogiem i kruszonką
Zapasy mojej energii są tak nikłe, że aż niewidoczne i nieodczuwalne.Posty czekają w kolejce do wystawienia i zdaje się, że poczekają jeszcze kolejne trochę. Ostatnio żaden mój dzień nie mieści się w normie. Naginam swoje granice na maksa. Snu mało, spraw dużo, więc gonie. A bez pieczenia trudno mi się obejść to zrywam owoce o poranku lub późnymi wieczorami z latarką. Zależało mi, żeby drożdżówki były na rano, dlatego zdecydowałam się na proces wzrastania w lodówce. Ciasto rośnie wtedy wolniej, więc potrzebuje więcej czasu, ale dzięki temu można rozłożyć sobie proces przygotowania. Drożdżówki wyszły miękkie z delikatnym twarożkiem i pyszną kruszonką :) Pyszności! Byli tacy, których skwasiły porzeczki. Choć według mnie kruszonka wyrównywała swoją słodyczą tą kwaskowatość ;)
Zaczyn:
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki letniego mleka
- 30 g świeżych drożdży
Ciasto drożdżowe:
- 550 g mąki
- 70 g masła
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 250 g czerwonych porzeczek
Masa serowa:
- 250 g twarogu śmietankowego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 1 jajko
- 1/3 do 1/2 szklanki cukru
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g zimnego masła
Drożdże pokruszyć i dokładnie wymieszać z letnim mlekiem, mąką i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do większej miski i wymieszać z solą. Masło rozpuścić w mleku. Odstawić do przestygnięcia. Cukier i cukier waniliowy utrzeć z jajkami i żółtkami na puszystą, sztywną pianę.
Wyrośnięty zaczyn i ubite jajka przełożyć do miski z mąką, wlać przestudzone, ale ciepłe mleko.
Zagniatać ciasto do momentu,aż będzie jednolite, lśniące i będzie odchodziło od rąk (jeśli będzie się mocno lepiło dodać odrobię mąki).
Ciasto przełożyć do miski, szczelnie zakryć i odstawić na całą noc do lodówki. Wyjąć ciasto na pół godziny przed przygotowaniem.
Porzeczki umyć i osuszyć. Twaróg zmiksować z jajkiem cukrem i pastą waniliową. Z zimnego masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę, rozcierając składniki opuszkami palców. Odstawić w chłodne miejsce.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 12 równych części. Każdą z nich uformować w placek o grubości 2 cm, środek wygnieść palcami, tak by powstało wgłębienie (tak jak tu). Wgłębienie wypełnić twarogiem, rozłożyć czerwone porzeczki, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 25 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: everycakeyoubake.blogspot.com
Każdego roku wracam do tego przepisu. Bardzo go lubię. <3
OdpowiedzUsuń