Tarta z truskawkami i panna cottą

Sezon truskawkowy w sklepach i na bazarach zaczął się chwilę temu. Kusząc i zapachem i wyglądem. Ja jednak staram się wytrwać z niejedzeniem truskawek do momentu, aż pojawią się na naszych ogródkowych krzakach. Bo właśnie te przydomowe truskawki smakują najlepiej :) I doczekałam się! Pierwsze pięknie czerwone truskawki pojawiły się w połowie tygodnia :) Na pierwszy rzut poszła tarta.  Panna cotta będąca włoskim deserem na bazie śmietanki podgrzewana z żelatyną i wanilią posłużyła za pyszne wypełnienie, a truskawki dodały lekkości.




Składniki na kruchy spód:
  • 250 g mąki 
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 125 g cukru pudru

Wypełnienie:
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 1 i 1/2 łyżki rumu
  • ok. 300 g truskawek


 Wszystkie składniki ciasta kruchego zagnieść dłońmi, zawinąć w folię i schłodzić przez 20 - 30 minut w lodówce. Formę do tarty wysmarować grubo masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować (blat można lekko posypać mąką) na koło o średnicy trochę większej niż forma. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy, nadmiar ciasta odciąć. Spód ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą tak, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 minut, zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut.
Kiedy spód ostygnie przełożyć go na talerz.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć z niej nasionka. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać do niej śmietanę, cukier puder, nasionka wanilii i wymieszać. Kiedy masa zacznie się gotować dodać rum, wymieszać, zdjąć z gazu i zostawić do ostygnięcia.
Przestudzony krem wylać na kruchy spód zostawiając trochę masy na dnie do późniejszego 'umocowania' truskawek. Wstawić do lodówki na około godzinę do zastygnięcia masy. W tym czasie truskawki umyć, obrać z szypułek i po przekrajać na połówki.
Tartę wyjąć, na wierzch rozlać resztę kremu, dzięki temu truskawki będą się lepiej trzymały. Jeżeli stężeje krótko podgrzać. Ułożyć truskawki, wstawić na chwilę do lodówki, żeby cienka warstwa masa się ścięła.


SMACZNEGO :)

Źródło: Kotlet.tv

Komentarze

Popularne posty