Spaghetti z pesto z awokado i orzechami
Awokado mi się zachciało i ot co z niego powstało: spaghetti na zielono :) Niesamowicie kremowe, wydawać by się mogło, że bardzo łagodne, ale czosnek wraz z orzechami wprowadza trochę charakteru. W tym daniu można się zakochać, jest proste, a przy tym wykwintne. Brakuje jedynie lampki wina :)
Składniki:
- ok. 300 g makaronu spaghetti
 - 1 dojrzałe awokado
 - 2 garście orzechów włoskich
 - 2 ząbki czosnku
 - sok z 1/2 cytryny
 - garść świeżych liści bazylii
 - garść natki pietruszki
 - sól, pieprz
 - 1 łyżka oliwy extra vergine
 
Makaron ugotować (żeby się nie kleił warto dodać odrobinę oliwy bądź oleju).
Awokado przekroić na połowę wzdłuż pestki, przekręcić i rozdzielić. Wyjąć pestkę, obrać. Awokado, czosnek, sok z cytryny, oliwę, bazylię i pietruszkę zmiksować razem na gładko w malakserze. Pesto doprawić solą i pieprzem. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni.
Ugotowany makaron, odcedzić, a następnie wymieszać z pesto. Posypać orzechami i podawać.
SMACZNEGO :)
Insiracja: pieprzczywanilia.blogspot.com

Komentarze
Prześlij komentarz