Spaghetti z pesto z awokado i orzechami

Awokado mi się zachciało i ot co z niego powstało: spaghetti na zielono :) Niesamowicie kremowe, wydawać by się mogło, że bardzo łagodne, ale czosnek wraz z orzechami wprowadza trochę charakteru. W tym daniu można się zakochać, jest proste, a przy tym wykwintne. Brakuje jedynie lampki wina :)



Składniki:
  • ok. 300 g makaronu spaghetti
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść świeżych liści bazylii
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy extra vergine


Makaron ugotować (żeby się nie kleił warto dodać odrobinę oliwy bądź oleju).
Awokado przekroić na połowę wzdłuż pestki, przekręcić i rozdzielić. Wyjąć pestkę, obrać. Awokado, czosnek, sok z cytryny, oliwę, bazylię i pietruszkę zmiksować razem na gładko w malakserze. Pesto doprawić solą i pieprzem. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni.
Ugotowany makaron, odcedzić, a następnie wymieszać z pesto. Posypać orzechami i podawać.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty