Placek z pokrzywą i ricottą

Niby prosta rzecz, a cieszy smakiem. Pierwszą kulinarną przygodę z pokrzywą uważam za udaną ;) W zasadzie jej smak jest bardzo subtelny, podobnie jak w przypadku szpinaku, dlatego też śmiało możecie użyć go jako zamiennika. Placek wywodzi się z kuchni włoskiej, choć u mnie w domu zyskał miano chlebka. Zaraz po upieczeniu ma wyśmienicie chrupiącą, ale cienką skórkę. Można podawać go zarówno na ciepło, jak i zimno. Sos czosnkowy będzie tu mile widziany ;) Polecam!


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 200 g liści pokrzywy
  • 250 g ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml letniej wody
  • 20 g drożdży
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz




Liście pokrzyw gotować przez 5 minut (w ten sposób straci swoje właściwości parzące). Następnie odcedzić i ostudzić.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Mąkę przesiać do miski, wlać rozpuszczone drożdże, resztę wody, szczyptę soli i 2 łyżki oliwy. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstanowić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Pokrzywę grubo posiekać i podsmażyć na patelni (ok. 5 min.) na niewielkiej ilości oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zdjąć z ognia, dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Okrągłą formę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm, może być większa), wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z obu uformować placki o wielkości blachy. Jednym wyłożyć dno formy, rozsmarować na nim nadzienie i przykryć drugim plackiem drożdżowym. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch placka posmarować oliwą. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 - 30 minut.



SMACZNEGO :)

Źródło: Mama mia. Prawdziwa kuchnia włoska.

Komentarze

Popularne posty