Spaghetti z wędzonym łososiem

Spaghetti z wędzonym łososiem z dodatkiem szpinaku i pomidorów. Prostota składników i ogromna przyjemność jedzenia. Już samo pojawienie się łososia zapowiada danie w dobrym guście. Rozczarować mogą się jedynie Ci którzy nie przepadają za rybami lub konkretnie łososiem ;) Polecam!



Składniki:
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 350 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 - 5 pomidorów (lub 300 g pomidorków koktajlowych)
  • 150 - 200 g wędzonego łososia
  • bazylia suszona lub świeża
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Świeży szpinak posiekać i poddusić, mrożony rozmrozić. Szpinak doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować, na koniec dodając śmietanę i wymieszać.
Kiedy makaron będzie gotowy wrzucić go do szpinaku i wymieszać tak, aby posiekany szpinak oblepił spaghetti.
Pomidory pokroić na szesnastki lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć pomidory, przyprawić bazylią i solą (ostrożnie ze względu na to, że wędzony łosoś jest dość słony), dodać pokrojonego na kawałki łososia, zamieszać.
Makaron ze szpinakiem nałożyć na talerz, a na wierzch pomidory z łososiem. 


SMACZNEGO :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty