Wieniec drożdżowy z agrestem i płatkami migdałów

Kolejne drożdżowe w słońcu skąpane. Pyszne i puszyste lub jak kto woli puszyste i pyszne 😊Z agrestem czerwonym. Są momenty, że przypomina w smaku rogale Marcińskie, zakładam, że to efekt ciasta drożdżowego, migdałów i likieru amaretto. Spodziewajcie się, że słodycz będzie się w nim mieszać z kwaskowatością agrestu 😊 Warto też pamiętać, że jest to ciasto, które nie będzie jutro tak pyszne, jak dzisiaj 🙈😀
Także nie ma co odkładać, jego konsumpcji na później 😉 A tak poważnie, to na drugi dzień było nadal wyśmienite, bo mocno nadziane owocami ciasta mają to do siebie, że chłoną wilgoć z owoców. 

Składniki:
  • 600 - 700 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/3 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • (+ żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania wieńca) 
Nadzienie:
  • 700 g agrestu
  • 75 g płatków migdałowych
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • ok. 5 łyżek likieru amaretto
  • 25 g płatków migdałowych (do posypania)
Agrest umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.
Mąkę przesiać do miski, uformować wgłębienie, w które wkruszyć drożdże, zasypać je łyżką cukru i zalać odrobiną mleka. Miskę zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.
Jajka, żółtko roztrzepać z mlekiem i likierem amaretto. Do miski z mąką i wyrośniętym rozczynem dodać sól, płynne masło i mieszankę mleczno - jajeczną. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie się mocno lepić dodać mąkę), wyrabiać ok. 10 minut, a następnie przykryć i odłożyć do podwojenia objętości (na ok. 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części.Każdą z nich rozwałkować na szerokość 10 cm i długość ok 50 cm. Na środku rozłożyć agrest (2 cm przy końcach zostawić "wolne"), oprószyć cukrem (każdą część 2 łyżkami) i płatkami migdałowymi (po 25 g na każdą część) zlepić brzegi. Uformowane drożdżowe nitki ułożyć zlepieniem do dołu obok siebie, jak do warkocza (góra blisko siebie, a im niżej tym "nitki bardziej się oddalają od siebie).Górną część zlepić ze sobą, nadziane nitki naprzemiennie przeplatać ze sobą tworząc warkocz. Warkocz przenieść na wyłożoną papierem blachę, jego końce połączyć ze sobą tworząc wieniec. Wieniec posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 35 - 40 minut.
Cukier puder wymieszać z likierem amaretto (jeśli będzie rzadki dodać więcej cukru,a jeśli zbyt gęsty dodać likier. Lukier powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepły wieniec polać lukrem i udekorować płatkami migdałów.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty