Dwukolorowy sernik na zimno z czarną porzeczką

Porzeczkowy sernik w pełnej krasie porzeczkowego smaku. Mocno owocowy, delikatny, kwaskowaty, orzeźwiający 😊 Jeśli macie obawy przed kwaskowatym smakiem porzeczki, na każdym etapie możecie sprawdzić smak masy i dodać taką ilość cukru jakiej potrzebujecie 😉
To, co jeszcze warto wiedzieć o owym serniku, że korzystniej jest przygotować go dzień wcześniej, ponieważ wielowarstwowość wymaga czasu. Jeśli zapytacie mnie czy warto "bawić się" z warstwami odpowiem Wam, że... WARTO 😍

Spód:
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 80 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżka mielonej kawy
Masa serowa porzeczkowa:
  • 350 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g czarnych porzeczek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki żelatyny lub agaru
Masa serowa jasna:
  • 350 g twarogu półtłustego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżki żelatyny lub agaru
Polewa porzeczkowa:
  • 300 g czarnej porzeczki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach (ok. 5 - 7 minut) aż masa się rozjaśni i będzie puszysta. Mąkę przesiać do osobnego naczynia razem z proszkiem do pieczenia i kakaem, dodać również kawę mieloną. Mieszankę mączą porcjami dodawać do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką lub rózgą. Gotową masę wylać na dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Spód piec przez 11 minut w temperaturze 180 stopni C. Spód wyjąć i całkowicie przestudzić.

Ser zmielić w maszynce lub za pomocą blendera.
350 g twarogu zmiksować z serkiem mascarpone.
500 g odszypułkowanych porzeczek zasypać cukrem trzcinowym i dokładnie zmiksować na puree przy pomocy blendera. Osłodzone porzeczkowe puree dodać do masy serowej i zmiksować.
Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia, lekko przestudzić i wlewając płyn żelujący do masy serowej miksować na niskich obrotach.
Masę wylać na ostudzony spód, odstawić do lodówki by stężała, a w tym czasie przygotować jasną masę.

Kolejne 350 twarogu zmiksować z ekstraktem z wanilii. Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, kiedy się rozpuści odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę,w trakcie ubijania dodawać cukier puder. Ubitą śmietanę dodać do masy serowej i na niskich obrotach miksera połączyć, wlać przestudzoną żelatynę dalej miksując na niskich obrotach by dobrze wmieszała się w masę. Kiedy masa zacznie się ścinać (można przyśpieszyć ten proces umieszczając masę w lodówce) wylać ją na ściętą warstwę porzeczkową, wyrównać.

 300 g czarnej porzeczki umieścić w rondelku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy porzeczki zaczną puszczać sok wlać mąkę ziemniaczanej rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, cały czas mieszając do zagęszczenia. Gorącą porzeczkową frużelinę odstawić do całkowitego przestudzenia. Przestudzoną frużelinę rozprowadzić na zastygniętej jasnej warstwie sernika. Sernik schładzać w lodówce przez kolejne 4 godziny, a najlepiej całą noc.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty