Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Pyszna, delikatna drożdżowa bułeczka z kruszonką 😊
Z wyglądu niczym jagodzianka, lecz w środku kryją się śliwki. U mnie 2019 to zdecydowanie rok śliwek lubaszek w wypiekach. Oczywiście możecie użyć śliwek węgierek lub innych, które lubicie 
😍 Stanowczo, je polecam 😉


Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam roślinnego)
  • 1 jajo
  • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
  • 3 łyżki cukru
Nadzienie:
  • ok. 500 g śliwek
  • 9 łyżek cukru
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
Mąkę umieścić w misce, na środku uformować wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać dwoma łyżkami mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wlać mleko, dodać cukier, jajko i żółtko, a pod koniec wlać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać długo ok. 15 minut, aby ciasto było miękkie i elastyczne (powinno być lepkie, lecz nie lepiące i pozostająca na dłoniach). Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny).

Śliwki opłukać, osuszyć, poprzekrawać na pół i pozbawić pestek. 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 9 równych części, z każdej uformować placek, na środku ułożyć sporą ilość śliwek, posypać łyżką cukru i zlepić. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu w sporych odstępach od siebie. Posmarować pozostałym białkiem o odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. 

Składniki kruszonki umieścić w naczyniu i zagnieść kruszonkę palcami. Posypać nią obwicie bułeczki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty