Pavlova z czerwonymi porzeczkami i kremem z mascarpone
Moja druga Pavlova w życiu, z której jestem dumna 😊
Z kremem na bazie śmietany i serka mascarpone i frużeliną z czerwonych porzeczek. Jak dla mnie...cudowna 😍
Składniki:
- białka z 4 jajek
- 225 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu winnego
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
- 4 łyżki (z górką) cukru pudru
Frużelina porzeczkowa:
- 300 g czerwonych porzeczek
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C.
Białka umieścić w czystej i suchej misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach. Kiedy masa stanie się puszysta choć nadal lejąca zacząć dodawać porcjami cukier puder w dalszym ciągu miksując. Ubijać do czasu aż piana będzie gęsta i błyszcząca (a podczas wyciągania rózgi miksera uformuje się stabilny stożek). Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i ocet. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia mieszcząc się w okręgu o średnicy 20 cm.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 125 stopni C, wstawić blachę z bezą i piec ok 1 godziny i 20 minut (w międzyczasie NIE otwierać by beza nie opadła). Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
Porzeczki opłukać, pozbawić szypułek, umieścić w rondelku, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy.Podgrzewać ok. 3 minut, aż porzeczki puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do porzeczek. Podgrzewać cały czas mieszają. do momentu aż frużelina nabierze gęstości. Odstawić do całkowitego przestudzenia
Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone razem z cukrem pudrem i pastą z wanilii umieścić w misce i ubić na gęsty krem (do czasu nałożenia przechowywać w lodówce).
Na bezę wyłożyć krem i frużelinę.
SMACZNEGO 😊
Porzeczki opłukać, pozbawić szypułek, umieścić w rondelku, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy.Podgrzewać ok. 3 minut, aż porzeczki puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do porzeczek. Podgrzewać cały czas mieszają. do momentu aż frużelina nabierze gęstości. Odstawić do całkowitego przestudzenia
Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone razem z cukrem pudrem i pastą z wanilii umieścić w misce i ubić na gęsty krem (do czasu nałożenia przechowywać w lodówce).
Na bezę wyłożyć krem i frużelinę.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz