Pavlova z czerwonymi porzeczkami i kremem z mascarpone

Moja druga Pavlova w życiu, z której jestem dumna 😊 
Z kremem na bazie śmietany i serka mascarpone i frużeliną z czerwonych porzeczek. Jak dla mnie...cudowna 😍


Składniki:
  • białka z 4 jajek
  • 225 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu winnego
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 4 łyżki (z górką) cukru pudru
Frużelina porzeczkowa:
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C.
Białka umieścić w czystej i suchej misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach. Kiedy masa stanie się puszysta choć nadal lejąca zacząć dodawać porcjami cukier puder w dalszym ciągu miksując. Ubijać do czasu aż piana będzie gęsta i błyszcząca (a podczas wyciągania rózgi miksera uformuje się stabilny stożek). Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i ocet. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia mieszcząc się w okręgu o średnicy 20 cm.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 125 stopni C, wstawić blachę z bezą i piec ok 1 godziny i 20 minut (w międzyczasie NIE otwierać by beza nie opadła). Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę do całkowitego ostudzenia.
Porzeczki opłukać, pozbawić szypułek, umieścić w rondelku, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy.Podgrzewać ok. 3 minut, aż porzeczki puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do porzeczek. Podgrzewać cały czas mieszają. do momentu aż frużelina nabierze gęstości. Odstawić do całkowitego przestudzenia
Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone razem z cukrem pudrem i pastą z wanilii umieścić w misce i ubić na gęsty krem (do czasu nałożenia przechowywać w lodówce).
Na  bezę wyłożyć krem i frużelinę.


SMACZNEGO 😊





Komentarze

Popularne posty