Śliwkowy sernik (Plum Cheesecake)
Miałam obawy czy pieczony sernik śliwkowy ma sens. Teraz wiem, że obawy były niepotrzebnie 😍Sernik sprawdził się wyśmienicie, bo właśnie tak smakował 😊 To nie jest sernik, który powali Was słodyczą - o nie! Bo owocowe serniki powinny dzielić się smakiem owoców i on właśnie tak ma 😊
Spód:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 70 g masła
Składniki:
- 750 g trzykrotnie zmielonego półtłustego twarogu
- 600 g śliwek + 4 - 5 śliwek na wierzch
- 4 łyżki jogurty (z górką)
- 1 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Ciasteczka pokruszyć, dodać do roztopionego masła. Wymieszać, gotową masą wyłożyć dno i boki tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia) o średnicy 24 cm.
Śliwki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół pozbywając pestek. Śliwki razem z cukrem dokładnie zmiksować przy użyciu blendera.
Zmielony ser połączyć z jogurtem, kolejno dodawać po jajku za każdym razem miksując na średnich obrotach. Na końcu dodać płynne śliwkowe puree i obie mąki. Zmiksować na niskich obrotach.
Masę serową przelać na spód. Na wierzchu rozłożyć połówki śliwek. Piec w temperaturze 160 stopni C przez 60 minut.
Sernik ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz