Drożdżówka z karmelizowanym rabarbarem, porzeczkami i kruszonką
Pulchne, delikatne bułeczki drożdżowe z karmelizowanym rabarbarem doprawionym miętą i czarnymi porzeczkami. Oczywiście pod kruszonką 😀 Może rabarbar o tej porze nie jest już tak bardzo na topie, ale towarzystwie porzeczek było mu dobrze 😊 
Razem spełniają standardy pyszności 😍
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
 - 30 g świeżych drożdży (o temperaturze pokojowej)
 - 200 ml mleka + 1 łyżka do rozczynu (o temperaturze pokojowej)
 - 100 g masła (roztopionego)
 - 2 żółtka
 - 1 jajko
 - 100 g cukru trzcinowego
 - szczypta soli
 
Nadzienie:
- 4 gałązki rabarbaru
 - 4 łyżki cukru trzcinowego
 - 1 łyżka posiekanych grubo liści mięty
 - 100 - 150 g czarnych porzeczek
 
Kruszonka:
- 60 g masła
 - 60 g cukru trzcinowego
 - 100 g mąki pszennej
 
Mąkę przesiać do miski, uformować wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać łyżką mleka, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać, mleko, żółtka, jajko, szczyptę soli i cukier, a na sam koniec wlać płynne przestudzone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ok. 10 minut) - jeśli będzie lepić się do rąk dodać odrobinę mąki. Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenie objętości na ok. 1,5 godziny.
Rabarbar opłukać i pokroić w ok. 2 cm kawałki. Na suchej, rozgrzanej patelni rozprowadzić cukier, kiedy zacznie się karmelizować dodać pokrojony w kawałki rabarbar i miętę. Dalej smażyć (ok. 5 minut) na małym ogniu, aż rabarbar pokryje się cukrem i zacznie mięknąć.
Porzeczki opłukać i pozbawić szypułek.
Przygotować kruszonkę zagniatając cukier, mąkę i masło palcami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dziewięć równych części, okrągłe bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach, przy pomocy szklanki uformować wgłębienie. W środku pół na pół ułożyć karmelizowany rabarbar i porzeczki. Obsypać kruszonką. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 - 40 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 - 35 minut.
SMACZNEGO 😊
Rabarbar opłukać i pokroić w ok. 2 cm kawałki. Na suchej, rozgrzanej patelni rozprowadzić cukier, kiedy zacznie się karmelizować dodać pokrojony w kawałki rabarbar i miętę. Dalej smażyć (ok. 5 minut) na małym ogniu, aż rabarbar pokryje się cukrem i zacznie mięknąć.
Porzeczki opłukać i pozbawić szypułek.
Przygotować kruszonkę zagniatając cukier, mąkę i masło palcami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dziewięć równych części, okrągłe bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach, przy pomocy szklanki uformować wgłębienie. W środku pół na pół ułożyć karmelizowany rabarbar i porzeczki. Obsypać kruszonką. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 - 40 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 - 35 minut.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz