Kruszonkowe ciasto z czerwonym agrestem
Ciasto, które prawie spaliłam 🙈 Ponadplanowe 10 minut na szczęści mu nie zaszkodziły 😉 
Jest niczym marzenie dla kruszonkożerców 😍 Składa się z samiuśkiej kruszonki i owoców, w tym przypadku czerwonego agrestu. 
Równie dobrze możecie zastąpić agrest innymi owocami, pamiętając przy tym, że jeśli będą to owoce z dużą ilością wody warto oprószyć je mąką ziemniaczaną (czubata łyżka wystarczy), a wszystko po to, by związała  nadmiar soku. Wracając do ciasta, w swej prostocie jest po prostu... pyszne! 
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
 - 250 m masła w temperaturze pokojowej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 125 g cukru trzcinowego
 - 1 łyżeczka pasty z wanilii (można pominąć lub zastąpić cukrem z wanilią)
 
Nadzienie:
- 800 g agrestu
 - 5 łyżek cukru trzcinowego
 - cukier puder do posypania
 
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier i pastę z wanilii, rozetrzeć palcami, jak na kruszonkę. Można je przez pół godziny schłodzić w lodowce.
Formę o wielkości 25 cm na 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć połowę kruszonki (nie dociskać).
Agrest, umyć, osuszyć i pozbawić szypułek, wyłożyć na kruszonkowy spód, posypać cukrem.
Pozostałą część kruszonki wyłożyć na owocach.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 - 40 minut.  
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz