Tort czekoladowy z rozmarynem i malinami
Mocno czekoladowy, naładowany malinami 😍
Ciasto jest cudowne - wyjątkowo lekkie i puszyste. Jedyny dla mnie mankament to smak melasy, który bardzo wyczuwam w polewie czekoladowej. Miałam nadzieję, że czekolada ten smak przyćmi, ale niestety melasa się nie dała 😉
Jeśli i Wy macie opór przed smakiem melasy polecam Wam użyć innego roślinnego syropu.
Ciasto jest cudowne - wyjątkowo lekkie i puszyste. Jedyny dla mnie mankament to smak melasy, który bardzo wyczuwam w polewie czekoladowej. Miałam nadzieję, że czekolada ten smak przyćmi, ale niestety melasa się nie dała 😉
Jeśli i Wy macie opór przed smakiem melasy polecam Wam użyć innego roślinnego syropu.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 75 g kakao
- 250 g brązowego cukru
- 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 ml mleka sojowego
- 175 ml oleju słonecznikowego
- 2 duże jajka
- 125 ml wrzątku
Masa z malin:
- 400 g malin + garść malin do dekoracji
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 2 łyżki wrzątku
- 75 g syropu melasowego lub syropu z agawy
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
W misce umieścić i wymieszać przesianą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i rozmaryn. W drugiej misce wymieszać olej, jajka i mleko sojowe. Płynne składniki wlać do miski z suchymi składnikami i starannie wymieszać za pomocą rózgi. Wlać wrzątek i ponownie wymieszać pilnując by składniki dokładnie się połączyły.
Do wysmarowanej olejem tortownicy o średnicy 23 cm (dno wyłożyć papierem) przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 - 50 minut do suchego patyczka.
Gotowe ciasto pozostawić w formie na 10 minut, po czym ciasto wyjąć z formy i pozostawić co całkowitego przestudzenia.
Ciasto przekroić na dwa blaty ostrym dużym nożem lub przeciągnąć nitką uważając by trzymać ten sam poziom.
Maliny podgrzać w rondlu z cukrem, kiedy puszczą sok dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Energicznie i dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje.
Kiedy kisiel malinowy wystygnie przełożyć nim spód ciasta (zostawiając ok 1 cm brzegu nie pokrytego masą) i przykryć drugim blatem ciasta.
Przygotować polewę. Do rondelka wlać wrzątek, dodać syrop z melasy i rozmaryn. Kiedy masa zacznie wrzeć zdjąć z ognia i dodać połamaną w kostki czekoladę. Dokładnie wymieszać, tak aby polewa była błyszcząca. Polać tort na środku tak by czekolada rozpłynęła się na boki, delikatnie pomóc czekoladzie przykryć tort za pomocą łopatki.
Tort schładzać w lodówce ok. 4 godzin. Przed podaniem przybrać świeżymi malinami i rozmarynem.
Kroić rozgrzanym w gorącej wodzie, ale osuszonym nożem.
SMACZNEGO 😊
Gotowe ciasto pozostawić w formie na 10 minut, po czym ciasto wyjąć z formy i pozostawić co całkowitego przestudzenia.
Ciasto przekroić na dwa blaty ostrym dużym nożem lub przeciągnąć nitką uważając by trzymać ten sam poziom.
Maliny podgrzać w rondlu z cukrem, kiedy puszczą sok dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Energicznie i dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje.
Kiedy kisiel malinowy wystygnie przełożyć nim spód ciasta (zostawiając ok 1 cm brzegu nie pokrytego masą) i przykryć drugim blatem ciasta.
Przygotować polewę. Do rondelka wlać wrzątek, dodać syrop z melasy i rozmaryn. Kiedy masa zacznie wrzeć zdjąć z ognia i dodać połamaną w kostki czekoladę. Dokładnie wymieszać, tak aby polewa była błyszcząca. Polać tort na środku tak by czekolada rozpłynęła się na boki, delikatnie pomóc czekoladzie przykryć tort za pomocą łopatki.
Tort schładzać w lodówce ok. 4 godzin. Przed podaniem przybrać świeżymi malinami i rozmarynem.
Kroić rozgrzanym w gorącej wodzie, ale osuszonym nożem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz