Konfitura z żurawiny

Żurawina - uwielbiam ją 💗
Konfitura, która ratuje z opresji kiedy stan organizmu zostaje naruszony i wkrada się infekcja 😉 Ma w sobie mnóstwo dobroci, które pozytywnie działają na nerki, wiążą toksyny czy obniżają poziom cholesterolu, a przy tym jest pyszna 😊

Składniki:

  • 1,2 kg świeżej żurawiny
  • 500 - 600 g cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka wody
Owoce żurawiny przebrać i umyć. Umieścić w misce lub garnku i zalać wrzątkiem (tak żeby żurawina była zalana wodą). Wrzątek szybko zlać, a żurawinę zalać lodowatą wodą i zostawić w niej na 1-2 minuty, następnie zlać wodę.
Z 1 szklanki wody i cukru przygotować syrop gotując na niewielkim ogniu. Owoce żurawiny umieścić w garnku z grubym dnem i zalać wrzącym syropem z wody i cukru. Smażyć ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Następnie zdjąć z ognia, garnek przykryć ściereczką i odstawić na noc do odparowania i przestudzenia. Kolejnego dnia owoce ponownie smażyć 20 - 30 minut na niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie konfiturę smażyć na niewielkim ogniu kolejne 20 - 30 minut. Gorącą nakładać do wyparzonych słoików. Słoiki okryć kocem i zostawić, żeby się zassały. 


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty