Dżem malinowy z mango
Ten dżem rozkochał mnie w sobie 😍 Był dziełem przypadku... pierwsze było mango, a potem długo, długo brak pomysłu cóż z nim zrobić, później na drodze stanęły malinki, a zaraz za chwilę zrodził się pomysł na dżem 😊 Wodniste maliny i gęsty miąższ mango sprawdziły się cudownie - dżem jest przepyszny! Konsystencję ma niczym delikatny mus 💞
Składniki:
- 1,2 kg malin
- 1 sporej wielkości dojrzałe mango
- 300 g cukru trzcinowego
Maliny opłukać, umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny by maliny puściły sok.
Mango obrać,obkroić pestkę z miąższu i miąższ pokroić w kostkę. Mango dodać do malin, garnek z owocami ustawić na niewielkim ogniu i smażyć ok 50 - 60 minut co jakiś czas mieszając. Dżem zdjąć z ognia, garnek przykryć ściereczką i odstawić do następnego dnia.
Kolejnego dnia zmiksować blenderem kawałki mango, tak by dżem zyskał jednolitą konsystencję. Dżem ponownie smażyć na niewielkim ogniu przez ok 30 minut.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i umieścić pod kocem by słoiki się zassały.
Mango obrać,obkroić pestkę z miąższu i miąższ pokroić w kostkę. Mango dodać do malin, garnek z owocami ustawić na niewielkim ogniu i smażyć ok 50 - 60 minut co jakiś czas mieszając. Dżem zdjąć z ognia, garnek przykryć ściereczką i odstawić do następnego dnia.
Kolejnego dnia zmiksować blenderem kawałki mango, tak by dżem zyskał jednolitą konsystencję. Dżem ponownie smażyć na niewielkim ogniu przez ok 30 minut.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i umieścić pod kocem by słoiki się zassały.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz