Konfitura z aronii i śliwki węgierki z goździkami
Sezon owocowy zdecydowanie mija mi w towarzystwie konfitur i dżemów. Tym razem do szeregów wkracza aronia. Na pierwszy front w towarzystwie śliwki i goździków. Co na drugiej linii wkrótce się dowiecie 😉 Konfitura z aronii i śliwek zdecydowanie należy do tych idealnych na późno jesienne i zimowe dni. Goździki akcentują swoją obecność, aczkolwiek bez nachalności smakowej.
Jest pysznie 😊
Składniki:
- 1 kg aronii
- 1 kg śliwek węgierek
- 700 g cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny
- 5-6 goździków
Przebraną, oczyszczoną aronię - jeśli nie była przemrożona - włożyć na mim. 2 godziny do zamrażalnika. Następnie aronię umieścić w dużym garnku z grubym dnem, zasypać ja cukrem i odstawić na ok. 2 godziny.
W tym czasie umyć śliwki, wypesktować i przekroić na połówki lub ćwiartki.
Aronię razem z cukrem i sokiem z cytryny podsmażyć na niewielkim ogniu ok 30 minut, po czym dodać śliwki i smażyć kolejne 45 minut. Garnek zdjąć z ognia, przykryć ręcznikiem i pozostawić do kolejnego dnia by owoce całkiem przestygły. Następnego dnia konfitury ponownie smażyć ok. 60 minut na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając (by konfitury się nie przypaliły). W połowie smażenia dorzucić goździki. (Jeśli konfitura okaże się Was mało słodka Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, otulić słoiczki kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia - w tym czasie słoiki powinny się zassać.
SMACZNEGO 😊
Świetny przepis, w końcu znalazłam dobry przepis na aronię - piękny kolor, bardzo dobry, ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńMoja modyfikacja - dodałam pektyny 25 g:)