Placuszki dyniowe na mące kukurydzianej z smażonym jabłkiem
Te placuszki w połączeniu ze smażonym jabłkiem skradły moje serce 😍 Placuszki są delikatne, puszystości nie można im przypisać, aczkolwiek ja wcale za tą puszystością nie tęsknie. Same w sobie są mało słodkie, lekko cynamonowe i przepięknie pomarańczowe, a dodatku bezglutenowe 😊
Oczywiście możecie podawać je z dowolną konfiturą czy syropem, jednak zachęcam Was by przynajmniej raz sprawdzić je w wersji z jabłuszkiem 😉
Składniki:
- 400 g puree z dyni
- 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka sojowego lub kokosowego
- 2 jajka
- 1 cm świeżego imbiru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 - 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 i 1/2 proszku do pieczenia
- szczypta soli
Smażone jabłka:
- 2 -3 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- szczypta tymianku świeżego lub suszonego
Puree z dyni wymieszać z mlekiem i jakami. Dodać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, szczyptę soli, starty na małych oczkach świeży imbir, miód i cynamon. Całość dokładnie wymieszać (masa będzie gęsta). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładać łyżką porcje ciasta formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Przed smażeniem kolejnej porcji dolać odrobinę oleju.
Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ok. 0,5 cm kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać miód, jabłka i tymianek. Jabłka smażyć ok. 10 minut, aż lekko się zarumienią.
Placuszki podawać z jabłkami. Jeśli będą mało słodkie polać dodatkową porcją miodu.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz