Ciasto z owocami czarnego bzu i polewą jogurtową
Ciasto z owocami czarnego bzu. Na wstępie Wam powiem, że to nie są owoce, których spożycie dozwolone jest w surowej postaci, aczkolwiek po obróbce termicznej dozwolone, a wręcz wskazane ze względu na swoje bogate właściwości zdrowotne 😊 Niemniej jednak wracam do ciasta. Jest interesujące - wilgotne, dość ciężkie, "sypkie" i smaczne.
Polewa z jogurtu jest tu baaardzo na miejscu 😃
Polewa z jogurtu jest tu baaardzo na miejscu 😃
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 240 g zmielonych na mączkę orzechów laskowych
- 100 g semoliny (lub mąki kukurydzianej)
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g owoców czarnego bzu
Polewa:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując na średnich obrotach. Zmielone orzechy laskowe, semolinę i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i dodać do masy maślanej. Całość delikatnie i uważnie zmiksować. Wlać sok z cytryny i jogurt naturalny. Ponownie całość zmiksować na gładką masę. Wsypać owoce czarnego bzu i delikatnie wmieszać w ciasto za pomocą łyżki.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do keksówki, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto przestudzić po wyjęciu z piekarnika ok. 10 minut, następnie wyjąć z keksówki i zostawić do całkowitego przestudzenia.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, polać nim wierzch przestudzonego ciasta.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz