Sałatka z suszonymi pomidorami, awokado i prażonymi pestkami dyni

O kolejce postów do wystawienia mówić trudno, ale tak czy owak zaległości osiągają coraz dłuższe dniowe długości ;) Ma to coś wspólnego z motywacją, z moją wewnętrzną energią, której jakby nie za wiele w moim ciele ;)
Deszcz zaskoczył wrocławską wiosnę. Wczoraj jeszcze chodziłam w żakiecie po mieście, dziś trzeba wyciągnąć parasolkę. Trochę nie wierzyłam, że pogoda zmieni się na pstryknięcie palca.
W kontekście własnym myślę sobie, że to adekwatna pogodna na pożegnania. 

Sałatka kipiąca zdrowiem i energią płynącą z awokado, pestek słonecznika i suszonych pomidorów na liściach szpinaku. Pysznie :)






Składniki:
  • 100 g szpinaku
  • ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
  • 50 g pestek dyni
  • 1 awokado
  • sól morska
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz


Szpinak umyć i osuszyć. Rozłożyć na dwóch talerzach. Pomidory poprzekrawać na pół, rozłożyć na obu talerzach. Pestki dyni podprażyć. Awokado obrać ze skórki. Każdą z połówek pokroić wzdłuż, również rozłożyć na szpinaku, posypać podprażonym słonecznikiem. Ok 1/4 szklanki oliwy rozmieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Sałatkę polać sosem, oprószyć solą morską. Podawać z grzankami lub świeżymi bagietkami.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty