Sernik wiedeński z ziemniakami

Przepraszam... którędy tu się idzie? A dokąd powie mi Pani/Pan? Bo chyba się zgubiłam...

Mogłoby się wydawać, że ziemniaki dodadzą ciężkości sernikowi, ale nie... wcale nie. Szukam słów, żeby go opisać. Jest zwarty to fakt, ale jest w nim pewna doza gładkości. Bardzo przyjemny w smaku, tak neutralny albo naturalny. Po prostu sernik z klasą :) I ta krucha polewa czekoladowa... Pycha!




Składniki:
  • 1 kg tłustego lub półtłustego białego sera 
  • 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 8 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g rodzynek


Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 12%



Twaróg zmielić trzykrotnie razem z ziemniakami. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując kolejno dodawać po jednym żółtku, następnie porcjami twaróg z ziemniakami.Wsypać przesiane mąki i rodzynki lekko oprószyć mąką, wymieszać. Białka ubić na sztywno. Delikatnie, ale dokładnie wmieszać w masę serową.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Masę serową przelać do tortownicy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut.
Sernik przestudzić w piekarniku uchylając drzwiczki, następnie wyjąć i studzić w temperaturze pokojowej. Zdjąć obręcz, sernik ostrożnie przełożyć na talerz.

Składniki na polewę umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu mieszając do momentu rozpuszczenia, połączenia i zagotowania składników. Gotować na małym ogniu ok 3 minut ciągle mieszając. Ciepłą polewą oblać przestudzony sernik i poczekać aż stężeje. Sernik schłodzić w lodówce.


SMACZNEGO :)


Źródło: E. Trojan, Tradycyjne ciasta, wypieki, torty, słodkości.

Komentarze

  1. Potwierdzam. Jest dokładnie taki, jaki powinien być. Dzięki .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty