Cytrynowa babaka kukurydziana

Pięknie żółta :) Idealna na Wielkanocny stół. Mąka kukurydziana sprawia, że jej struktura jest mocno piaskowa. Gdyby nie nasączenie galaretką cytrynową można by ją posądzić  o to, że jest lekko suchawa. Ale galaretka wsiąka, nasiąka i doprawia aromatem cytryny. Ważne by babkę mocno i głęboko po nakłuwać.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cytryna
  • 6 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
  • 1 galaretka cytrynowa



Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Sok wycisnąć. Mąkę, skórkę i sok dodać do utartych żółtek, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie połączyć. Ciasto przelać do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 50 minut (do suchego patyczka). Jeszcze gorącą babkę wyjąć z formy i pozostawić do przestudzenia. Babkę po nakłuwać widelcem z góry i boków.
Galaretkę rozrobić w 400 ml wody. Kiedy galaretka przestygnie nasączyć nią babkę.


SMACZNEGO :)


Źródło: E. Trojan, Tradycyjne ciasta, wypieki, torty, słodkości.

Komentarze

Popularne posty