Makaron z chili, groszkiem i mięsnymi kuleczkami
Na pikantnie, na zdrowo. Smak czosnku zszedł na dalszy plan, bo na pierwszy wyłoniła się pikanteria chili. Czy mocno, czy słabo? Oceniać nie będę. Jestem mało obiektywna - lubię chili ;) Aczkolwiek "mączny" groszek łagodzi sytuacje. Kuleczki z mięsa mielonego doprawione czubrycą bronią się same nie dając zdominować się chili. A przy tym są pysznie chrupiące :)
Składniki:
- 400 g makaronu
 - 1 papryczka chili
 - 1 puszka groszku konserwowego
 - 1/4 szklanki oliwy z oliwek
 - 3 ząbki czosnku
 - 600 g mięsa mielonego
 - 50 g zmielonych pestek dyni
 - 1 jajko
 - czubryca czerwona
 - sól, pieprz
 
Makaron ugotować al dente. Mięso mielone wymieszać dokładnie z jajkiem, zmielonymi na mączkę pestkami słonecznika, czubrycą czerwoną, solą i pieprzem. Uformować kulki o średnicy 2 - 3 cm. Usmażyć na rumiano. Chili pokroić w cienkie plasterki. Groszek odcedzić. Chili, przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć 2 minuty na oliwie z oliwek z odrobiną soli. Makaron odcedzić, wymieszać z oliwą z chili i groszkiem. Porcje makaronu układać na talerzach i przybrać kulkami z mięsa mielonego.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz