Śniadaniowe rogaliki z makiem

Największe strachy, gremliny i inne takie potwory tworzą nasze własne myśli. Kiedy tak pozwolić się im toczyć  okazuje się, że jest ich spory kłębek. I to nie taki, który jak pociągnie się za nitkę końcową rozwija się ładnie tocząc do ostatniej prostej. Nie. Kłębek jest poplątany, gdzie nie gdzie okłaczkowany. Bo jak kłaczek grzecznie leżał to i się zawinął w to pogmatwanie z poplątaniem. I dopiero kiedy człowiek wpadnie na to, żeby po kolei słupełki rozplątać, a kłaczków się pozbyć robi się przestrzeń na nowe. Okazuje się wręcz, że z tej włóczki to można zrobić sweter albo urocze "kubraczki" do szklanek... :)
Po bliżej nieokreślonym czasie wpuszczam powiewy uśmiechu w moją duszę, zapalam oczy zachłannie pragnąc szczęścia i z każdą ta myślą czuje lepiej.
Czasem tak jest i może nawet być musi, że najprostsze rzeczy zajmują najwięcej czasu... Może dlatego, żeby pamiętać, że żyje się tu i teraz, a myśli to tylko pędzące strumienie...

Rogaliki, które umilą śniadaniowe chwile. Mięciutkie, puszyste. Delikatnie maślane z lekką słodyczą. Malutkie i pyszniutkie. Ręka chętnie sięga po więcej ;)




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 45 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła + 1 łyżka do posmarowania
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki maku
  • 1 rozmącone jajko


Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać 5 łyżek mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Masło stopić, odstawić.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać żółtko, łyżkę cukru, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodać mąki), następnie dodać płynne masło. Wyrabiać aż ciasto "wchłonie" tłuszcz. Ciasto umieścić w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Upłynnić łyżkę masła. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości do 0,5 cm. Placek podzielić na 8 trójkątów. Każdy z trójkątów posmarować stopionym masłem. Zwijać z szerszej do węższej części trójkąta. Końcówkę trójkąta podwinąć pod spód, ramiona wygiąć do środka tworząc rogalik. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Odstawić do napuszenia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut.


SMACZNEGO :)



Źródło:Z. Zawistowska, Desery i wypieki domowe.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty