Ciasteczka sezamowe
Taka miększa wersja sezamków czyli ciasteczka sezamowe do pochrupania :) Z dobrą energią i dobrym smakiem, bo trzeba im oddać to, że są smaczne :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki krupczatki
 - 200 g masła
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 3/4 szklanki brązowego cukru
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 1 szklanka sezamu
 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (na średnich obrotach miksera). Dodać ekstrakt z wanilii i sodę, zmiksować. Wsypać mąkę i sezam, starannie zagnieść ciasto. Z ciasta formować 1 - 2 cm kulki, układać je na blasze w dużych odstępach. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 8 - 10 minut. Wyjąć i przestudzić. Kiedy ciastka stwardnieją zdjąć z blaszki.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz