Ciasto mandarynkowe Nigelli


Mówiła mi Natalia "musisz koniecznie zrobić ciasto mandarynkowe wg Nigelli", mówiłam jej "Ok, ok. Zrobię". Minął miesiąc, a może jeszcze ciut więcej - zrobiłam :) Przyznaje słuszność tej idei. Ciasto jest wyjątkowe przez to, że nie zawiera ani tłuszczu, ani mąki. Smakuje szczególnie... Jest mocno wilgotne, czuć w nim mandarynkę i charakterystyczną dla skórki z cytrusów nutę. 




Składniki:
  • 375 g mandarynek (2 większe lub 3 średniej wielkości)
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 225 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Mandarynki wyszorować, umieścić w garnku z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Wygotowane mandarynki przekroić na pół, pozbyć się pestek. Zmiksować w blenderze (razem ze skórką). 
Jajka utrzeć z cukrem, dodać zmielone na mączkę migdały i proszek do pieczenia. Na końcu dodać mandarynkowe puree i wymieszać. Tortownice o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenie. Ciasto przełożyć do formy.  Piec (do suchego patyczka) w temperaturze 190 stopni C przez k. 40 - 50 minut.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty