Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej

Przyjmuje Cię życie, przyjmuje jakim jesteś....Krucha jak kryształ, silna jak skała.
A może tylko to pierwsze...


W skowronkach cała przygotowywałam ten obiad. Bo szynka parmeńska, bo suszone pomidory, bo wyjątkowy gość. Kurczak nie zwiódł ani ekspozycją podania, ani smakiem. Soczysty, łagodny z przenikającymi się smakami pomidorów suszonych, pietruszki i szynki parmeńskiej. Cudo :)





Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 60 g mozzarelli
  • 4 - 5 kawałków pomidorów suszonych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 plasterki suszonej szynki parmeńskiej
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony



Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki. W najgrubszej części piersi zrobić nacięcie, tworząc kieszeń. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.
Suszone pomidory pokroić na około 1 cm kostkę. Mozzarellę również pokroić w kostkę. Wymieszać razem suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na pół i włożyć w środek każdej kieszeni kurczaka.  Piersi owinąć plastrami szynki parmeńskiej tak by zakryły farsz.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.  Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 - 10 minut.
Na gorącej blaszce rozprowadzić trochę oliwy z suszonych pomidorów, ułożyć piersi owinięte szynką polać oliwą z suszonych pomidorów i piec 22 - 25 minut. Pokroić na 3 cm kawałki. Podawać z puree ziemniaczanym z dodatkiem masła.



SMACZNEGO :)


Źródło: Kwestia Smaku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty