Bułeczki orkiszowe z daktylami

Słodka dawka zdrowia w bułeczkach orkiszowych, rozkręci energie o poranku. Orkisz to duża porcja białka i błonnika, ale też witamin z grupy B. Bułeczki są lekko słodkie za sprawa daktyli, delikatne o cienkiej skórce. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne smaczne :)



Składniki:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej chlebowej
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
  • 28 g  świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 60 g masła + 20 g do posmarowania
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml maślanki o temperaturze pokojowej
  • 65 g daktyli


W letniej wodzie rozmieszać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, przykryć i odstawić do rośnięcia na ok. 15 minut. Daktyle pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i daktyle, wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, w które wlać maślankę i wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodać odrobinę maślanki lub mąki). Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić, podzielić na 9 równych części. Uformować bułki, ułożyć na blasze w odstępach, przykryć i odstawić na 40 minut. Przed pieczeniem posmarować wierzch bułek stopionym masłem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 - 20 minut.


SMACZNEGO :)





Komentarze

Popularne posty