Faworki I (chrusty)
Faworki czy pączki? Pączki czy faworki? Pączki pulchne, faworki kruche i złociste. W tłusty czwartek wszystko dozwolone ;) Podrzucam kolejny przepis na faworki vs chrusty. Ciasto jest na tyle elastyczne, że można je rozwałkować bardzo cieniutko i nie powinny się rozerwać. Po usmażeniu chrupiące i szybko znikające ;)
Składniki:
- 250 g maki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1/2 kieliszka rumu
Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie jajko, żółtka, masło, śmietanę i rum. Rozrobić ciasto nożem, a następnie zagnieść rękami, starannie wyrabiając przez ok. 20 minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 30 - 60 minut do wypoczęcia.
Rozwałkować jak najcieniej. Radełkiem lub nożem wykrawać paski o szerokości 3 cm i długości 12 cm. Każdy pasek naciąć na środku, przez nacięcie przewinąć połowę paska. Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz (175 stopni C), zrumienić z obu stron. Gotowe faworki wyjmować szpikulcem na bibułę/ręcznik papierowy. Kiedy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: Z. Zawistowska., Desery i wypieki domowe.
Komentarze
Prześlij komentarz