Greckie jogurtowe bułeczki

Trochę zapominałam o pieczywie na blogu.  I za tęskniłam za przyjemnością zajadania się o poranku świeżą jeszcze ciepłą bułeczką posmarowaną masłem :) Bułeczki w stylu greckim na gęstym jogurcie naturalnym i miodzie. Delikatne i puszyste jak bułki maślane. Lekko słodkie z cienką chrupiącą skórką. Cudowne :)



Składniki:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka suchych drożdży lub 30 g świeżych
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej (użyłam 3 szklanek mąki pszennej chlebowej i 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej graham)
  • 1/2 szklanki otrąb orkiszowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typy greckiego (o temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki stopionego masła


Z drożdży świeżych najpierw zrobić zaczyn. Rozmieszać je w letniej w wodzie z miodem, dodać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia na 15 - 20 minut. Dalej postępować tak samo jak w przypadku suchych.
 Wymieszać suche drożdże z miodem w letniej wodzie i odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, wsypać otręby, sól i sodę. Do mieszanki mącznej dodać zawiesinę z drożdży suchych (lub rozczyn), jogurt i stopione masło. Wyrobić przy pomocy miksera lub rękoma gładkie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do wzrastania.
Odpowietrzyć ciasto energicznie w nie uderzając. Następnie podzielić na 10 równych kulek. Każdą z nich zrolować w sznurek o grubości ok. 1 cm, następnie lekko go rozpłaszczyć (rękom lub wałkiem). Każdą tasiemkę ciasta ciasno zwinąć, ogonek zawinąć pod spód. Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Przykryć i zostawić do rośnięcia na 45 minut. Można przed pieczeniem posmarować wierzch stopionym masłem.
W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni piec bułeczki ok. 20 minut, aż będą rumiane. Przestudzić na kratce.


SMACZNEGO :)

Źródło: http://recipes.sparkpeople.com

Komentarze

Popularne posty