Potrójnie czekoladowy sernik z pomarańczą
Składniki na spód:
- 150 g ciastek digestive
 - 60 g masła
 
Masło roztopić, ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownice o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masą z ciastek wyłożyć dno formy. Schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce.
Masa serowa:
- 700 g sera śmietankowego typu president
 - 3/4 szklanki cukru
 - 5 jajek
 - 5 łyżek mąki krupczatki
 - 100 g czekolady białej
 - skórka otarta z 1 pomarańczy
 - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
 - 100 g czekolady mlecznej
 - 1 łyżka kakao
 - 40 g czekolady gorzkiej
 
Ser, cukier, mąkę i jajka ubić na jednolitą masę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą trzymając nad rondelkiem z gotującą się wodą, mieszając do rozpuszczenia), dodać do niej sok i otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać,a następnie połączyć z 1/3 masy serowej, odstawić.
Mleczną czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę i łyżkę kakao wlać do pozostałej masy twarogowej, starannie wymieszać. Masę czekoladową wlać na spód z ciastek, następnie łyżką nakładać masę serowo - pomarańczową, tak by biała warstwa przykryła ciemną.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu przestudzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce zdejmując wcześniej obręcz tortownicy.
Gorzką czekoladę rozdrobnić nożem i posypać nią wierzch ciasta.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz