Potrójnie czekoladowy sernik z pomarańczą

Mam słabość do serników z tradycyjnym polskim twarogiem. Ten jest pierwszy, wykonany przeze mnie w całości z serka śmietankowego. Niestety moje doświadczenia z twarogiem z wiaderka do tej pory nie były zadowalające. Wygląda jednak na to, że tak często pojawiający się w przepisach na sernik twaróg śmietankowy president nie zawodzi :) Sernik wyszedł urzekająco gładki i kemowy. Masa z białej czekolady o smaku pomarańczy pozanurzała się w masie mleczno czekoladowej tworząc dwukolorową mozaikę :) Warstwa z mlecznej czekolady jest optymalnie słodka, za to słodsza warstwa z białej czekolady świetnie współgra z posypaną na wierzchu czekoladą gorzką. Z tego zacnego czekoladowego trio ze smakiem wynurza się nuta pomarańczy. Pyszności :)



Składniki na spód:
  • 150 g ciastek digestive
  • 60 g masła

Masło roztopić, ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownice o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masą z ciastek wyłożyć dno formy. Schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce.




Masa serowa:
  • 700 g sera śmietankowego typu president
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki krupczatki 
  • 100 g czekolady białej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao
  • 40 g czekolady gorzkiej


Ser, cukier, mąkę i jajka ubić na jednolitą masę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą trzymając nad rondelkiem z gotującą się wodą, mieszając do rozpuszczenia), dodać do niej sok i otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać,a następnie połączyć z 1/3 masy serowej, odstawić.

Mleczną czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę i łyżkę kakao wlać do pozostałej masy twarogowej, starannie wymieszać. Masę czekoladową wlać na spód z ciastek, następnie łyżką nakładać masę serowo - pomarańczową, tak by biała warstwa przykryła ciemną.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu przestudzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce zdejmując wcześniej obręcz tortownicy.
Gorzką czekoladę rozdrobnić nożem i posypać nią wierzch ciasta.


SMACZNEGO :)





Źródło: Czekoladowy Świat (przepis zmodyfikowany)

Komentarze

Popularne posty