Tort czekoladowy z dżemem wiśniowym

Luty. Już jest. Na ten temat tylko westchnę, bo zdaje się, że kolejny raz czas mnie przegonił i zagonił do wyrwania następnej kartki w kalendarzu. Ach jo ;)
Solidna porcja czekolady podnosząca nastrój i dostarczająca energii czyli tort dla czekoladoholików :) Mocno czekoladowe i wilgotne ciasto w otoczeniu kakaowego kremu przełamane dżemem wiśniowym. Dżem z powodzeniem można zastąpić wydrylowanymi wiśniami z kompotu. Sprawdzić warto :)




Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm):
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 110 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Formę do ciasta wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Połamaną w kostki czekoladę rozpuścić w rondelku z mlekiem i 2/3 szklanki cukru. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.
W misce utrzeć masło i resztę cukru na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka, dalej ubijając. Dodać masę czekoladową i mąkę przesiana z sodą. Zmiksować na niskich obrotach na gładką masę. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Pozostawić w formie przez 5 minut, następnie wyjąć z formy i przestudzić całkowicie. Ciasto przekroić na dwa blaty ciasta.


Polewa i nadzienie:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego (zastąpiłam syropem z agawy)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 90 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki gęstego dżemu wiśniowego (bez żelfixu)

Do garnka wlać syrop, masło i ekstrakt z wanilii. Podgrzewać, aż masło się roztopi. Cukier puder wymieszać z kakaem. Cukrową mieszaninę dodać do masy maślanej, utrzeć mikserem na niskich obrotach na jednolitą masę. Dodać jogurt i ponownie połączyć.
Jeden blat ciasta posmarować dżemem, a drugi 1/4 masy czekoladowej. Złączyć blaty posmarowanymi stronami. Resztą masy wymasować wierzch i boki ciasta. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem.


SMACZNEGO :)


Źródło: Czekoladowy świat.

Komentarze

Popularne posty