Śmietankowe muffiny z dżemem malinowym
Wielki plus dla tych muffinek za ich puszystość i śmietankowy smak. Malinowy dżemik w śmietankowym cieście spisał się celująco. Pysznie, smacznie i w ogóle ;) Muffinki nie zawodzą!
Składniki:
- 250 g mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- dżem malinowy
Składniki mokre wymieszać w jednym naczyniu, składniki suche w drugim. Zawartość obu naczyń połączyć. Formę do muffinek napełnić papilotkami. W każdej umieścić po łyżce ciasta, zrobić lekkie wgłębienie odgarniając ciasto na boki, napełnić dżemem malinowym i przykryć porcją ciasta.
Piec w temperaturze 190 stopni C. Przestudzić w formie i dostudzić na kratce.
SMACZNEGO :)
ile babeczek wychodzi z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuń12 :)
Usuńile piec? 20 minut? więcej? mniej?
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy bez podanego czasu pieczenia, kurde rewelacja!
OdpowiedzUsuń