Śmietankowe muffiny z dżemem malinowym

Wielki plus dla tych muffinek za ich puszystość i śmietankowy smak. Malinowy dżemik w śmietankowym cieście spisał się celująco. Pysznie, smacznie i w ogóle ;) Muffinki nie zawodzą!



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • dżem malinowy


Składniki mokre wymieszać w jednym naczyniu, składniki suche w drugim. Zawartość obu naczyń połączyć. Formę do muffinek napełnić papilotkami. W każdej umieścić po łyżce ciasta, zrobić lekkie wgłębienie odgarniając ciasto na boki, napełnić dżemem malinowym i przykryć porcją ciasta.
Piec w temperaturze 190 stopni C. Przestudzić w formie i dostudzić na kratce.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty